U bent hier: Home / Algemeen / Voorbereiding

Voorbereiding

Een voorwaarde om de opleiding geneeskunde te starten, is dat je geslaagd bent voor het toelatingsexamen arts-tandarts dat door de Vlaamse Regering wordt georganiseerd.

Voor studenten geneeskunde en tandheelkunde

Toelatingsexamen arts en tandarts

Een voorwaarde om de opleiding geneeskunde of tandheelkunde te starten, is dat je geslaagd bent voor het toelatingsexamen arts/tandarts dat door de Vlaamse Regering wordt georganiseerd. Alle informatie over dit examen, inclusief een inschrijvingsformulier, vind je in de brochure 'Toelatingsexamen arts-tandarts', uitgegeven door het Departement Onderwijs - cel publicaties, Koning Albert II laan 15, 1210 Brussel.

Actuele informatie over het toelatingsexamen vind je op www.ond.vlaanderen.be/toelatingsexamen en de brochure op deze subpagina.

Ook op de Dienst Studieadvies kun je deze brochure en aanvullende informatie krijgen.

Hoe kan ik me voorbereiden op het toelatingsexamen?

Een goede voorkennis van wiskunde, fysica, chemie en biologie zijn noodzakelijk om te slagen voor het examen.

1. Voorbereidingssessies en verkoop cursusboek

De Faculteit Geneeskunde organiseert ieder jaar voorbereidingssessies die doorgaan tijdens een week in de paasvakantie en parallel 4 zaterdagen in de maanden maart, april of mei. Tijdens de voorbereidingssessies werden volgende vakken behandeld: biologie, fysica, wiskunde en I.V.V..

Het cursusboek dat voor deze sessies werd gebruikt kan ook apart besteld worden vanaf 10 mei 2016.

Het vak Chemie valt niet meer onder de voorbereidingssessies, maar is nu een aparte cursus.

2. Online cursus chemie (SPOC)

Sinds september 2015 pakken we het nog grondiger met een SPOC (Small Private Online Course) Chemie. De online cursus valt niet onder de voorbereidingssessies, een aparte inschrijving is dus noodzakelijk om de cursus te volgen. Het onderdeel Chemie wordt tijdens de online cursus verspreid over 11 modules, met quizzen, extra oefenmateriaal en een online forum.

Voor studenten biomedische wetenschappen

Zomercursus chemie en fysica

Heel wat studenten menen, al dan niet terecht, dat zij in het secundair onderwijs onvoldoende wetenschappen kregen. Zelfs al was de vooropleiding meer dan voldoende, toch hebben sommigen nog nood aan een opfrisbeurt van de geziene leerstof. Een goede voorbereiding verhoogt het vertrouwen en vooral dit ‘zelfvertrouwen’ is één van de peilers waarop ‘succes in je studie’ steunt.

Om daaraan tegemoet te komen en om vlot te kunnen inspelen op het universitair leerproces, kunnen toekomstige studenten biomedische wetenschappen in de loop van de maand augustus een vakantiecursus chemie en fysica volgen.