U bent hier: Home / Over de Faculteit Geneeskunde / Geschiedenis / Anatomie / Schola Anatomiae Andrei Vesalii

Schola Anatomiae Andrei Vesalii

Schola anatomiae Andrei VesaliiGerard Van Der Schueren (1908-1978) reorganiseerde het onderwijs in de anatomie met onder meer de oprichting van de Schola anatomiae Andrei Vesalii in 1950.

Dit nieuwe Vesalius instituut werd nog tien jaar in gebruik genomen door zowel de Nederlandstalige als de Franstalige faculteit geneeskunde. Beide afdelingen hadden wel hun eigen afgebakend domein en moesten zorg dragen voor hun eigen didactisch studiemateriaal inclusief de menselijke kadavers.

De skeletten en de modellen die nu nog ten toon gesteld staan in de muurkasten van het Vesalius instituut kwamen er op initiatief van Gerard Van Der Schueren ter gelegenheid van het congrès international des anatomistes (1970).

Het oude Vesalius instituut werd ingericht tot clubhuis voor de stafleden van de universitaire ziekenhuizen met een zitruimte, een bibliotheek en een eetzaal. Andere leegstaande gebouwen werden ingenomen door technische hulpdiensten of dienden als museum van geneeskunde onder supervisie van Franz-André Sondervorst (1909-1986), van 1950 tot 1979 hoogleraar in geschiedenis van de geneeskunde aan de Nederlandstalige én aan de Franstalige Faculteit van Geneeskunde.